Comorbiditeiten geassocieerd met slaapapneu | ResMed Nederland

Comorbiditeiten geassocieerd met slaapapneu

Obstructief Slaapapneu (OSA) en Centraal Slaapapneu (CSA) gaan samen met gezondheidsaandoeningen die het ademhalings-, zenuw-, cardiovasculaire en endocrien stelsel treffen.

Waarom is het belangrijk SDB bij hartpatiënten te behandelen?

Als obstructief slaapapneu niet effectief behandeld wordt, kan het serieuze gevolgen hebben voor de cardiovasculaire gezondheid van uw patiënt op de lange termijn. Bekijk de video voor meer informatie.

Slaapapneu en hypertensie

Mensen met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (SDB) lopen een vergroot risico op het ontwikkelen van hypertensie, onafhankelijk van andere relevante risicofactoren1-5. Dit risico hangt samen met de ernst van de slaapgerelateerde ademhalingsstoornis: hoe ernstiger de SDB, hoe groter het risico op het ontwikkelen van hypertensie.

Tijdens gezonde slaap wordt de bloeddruk lager, maar patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen ervaren vaak het volgende:

 • Verhoogde bloeddruk tijdens de slaap;
 • Aanhoudende cardiovasculaire stress, die kan leiden tot verhoogde bloeddruk, ook overdag.

Meer dan 30% van de patiënten met hypertensie6 en ongeveer 80% van de patiënten met medicijnresistente hypertensie hebben slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen5. Voor deze patiënten in het bijzonder kan behandeling met positieve luchtwegtherapie extra belangrijk zijn7.

Slaapapneu en hartfalen

Tot 50% van de patiënten met hartfalen ervaren matige tot ernstige slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (SDB)8, in de vorm van centraal slaapapneu (CSA), Cheyne-Stokes-Ademhaling (CSR), Obstructief Slaapapneu (OSA) of een combinatie hiervan9.

 

Wat is  Cheyne-Stokes-Ademhaling?

Cheyne-Stokes-Ademhaling (CSR) treedt op als periodes van hyperventilatie en hypoventilatie (in een toenemend/afnemend ademhalingspatroon) afgewisseld met periodes van centraal hypopneu/apneu. CSR is een veelvoorkomende vorm van slaapgerelateerde ademhalingstoornissen in patiënten met ernstige linkerventrikel disfunctie10.

 

Op welke manier treft CSR hartfalen?

Er wordt gedacht dat slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen en CSR de progressie van hartfalen versnellen door het veroorzaken van:

 • Repeterende hypoxie;
 • Toegenomen nabelasting;
 • Toegenomen sympathische activiteit11;
 • Oscillaties in de hartslag en bloeddruk.

Onderbroken slaap door CSR zorgt ook voor vermoeidheid en slaperigheid overdag, en dat vermindert de levenskwaliteit.

Een groot onderzoek van MediCare naar nieuw gediagnosticeerde patiënten met hartfalen, heeft aangetoond dat patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen een slechtere prognose hebben dan patiënten zonder12. Nachtelijke CSA/CSR op zichzelf, wordt geassocieerd met een verhoogd sterftecijfer bij patiënten met congestief hartfalen.
Meer informatie over de behandelingsopties voor patiënten met CSR.

Slaapapneu en beroerte

Het merendeel van patiënten die een beroerte en een TIA (Transient Ischemic Attack) hebben gehad, hebben ook vaak slaapgerelateerde stoornissen14 die soms niet gediagnosticeerd zijn. Omdat patiënten met een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis die een beroerte hebben gehad een slechter functioneel resultaat hebben15, zou u moeten overwegen te testen op slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen16 bij het onderzoeken van de beroerte.

Een beroerte kan mogelijk slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen veroorzaken door impact op:

 • Centrale mechanismes wat leidt tot Centraal Slaapapneu;
 • Spierspanning in Obstructief Slaapapneu.

 

Kan slaapapneu mensen vatbaar maken voor beroertes?

 

Mensen met slaapapneu kunnen vatbaar zijn voor een beroerte door een aantal van de symptomen die zij ervaren. In het bijzonder:

   • Herhaaldelijk inzakken van het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de nacht veroorzaakt door slaapapneu kan leiden tot intermitterende hypoxie, waarvan aangetoond is dat er een associatie is met systemische ontsteking17.
   • Slaaponderbrekingen door slaapapneu kan leiden tot hypersympatische activiteit18.

 

Wat is de impact van slaapapneu op het herstel na een beroerte?

Patiënten met zowel slaapapneu en beroerte tonen over het algemeen een slechte naleving van de herstelprogramma’s na een beroerte. Dit komt vooral door de combinatie van:

 • De tekorten veroorzaakt door de beroerte;
 • De symptomen van slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (zoals overmatige slaperigheid overdag, vermoeidheid en verminderd cognitief functioneren).

 

Het herkennen van slaapapneu bij patiënten die een beroerte hebben gehad is vaak moeilijk, omdat de symptomen die geassocieerd worden met slaapapneu vaak toegeschreven worden aan een beroerte. Een complete slaapgeschiedenis van gezinsleden kan u helpen bij het vaststellen of er sprake was van slaapapneu voor de beroerte of dat deze ontstaan is na de beroerte.

Slaapapneu en diabetes type 2

Slaapapneu komt veel voor bij patiënten met diabetes type 2 19. Het wordt onafhankelijk geassocieerd met insulineresistentie, glucose-intolerantie en stofwisselingssyndroom20-22, en kan, indien onbehandeld, leiden tot slechte behandelingsresultaten.

Echter, ondanks het aantal diabetes type 2 patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen blijft het meestal ongediagnosticeerd.

Test uw patiënten op diabetes type 2 en slaapapneu

Als gevolg van het vergaarde onderzoek heeft de International Diabetes Federation de associatie tussen diabetes type 2 en slaapapneu erkend, en beveelt aan om OSA-patiënten regelmatig te testen op diabetes type 2, en diabetes type 2 patiënten die slaapapneusymptomen vertonen regelmatig te testen op OSA.

En omdat patiënten met slaapapneu en patiënten met diabetes dezelfde comorbiditeiten delen, wordt het testen in beide richtingen aanbevolen: controleer diabetespatiënten op slaapapneu, en controleer patiënten met slaapapneu op diabetes23.

Slaapapneu en COPD

Obstructief Slaapapneu en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) zijn twee ziektes die vaak samengaan bij een patiënt.

COPD is een aandoening die de progressieve aftakeling beschrijft van het ademhalingsstelsel door obstructie van de luchtwegen, emfyseem en verminderde luchtstroom. COPD refereert ook naar longaandoeningen zoals chronische bronchitis en, in sommige gevallen, chronische astma.

 

Gangbaarheid slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen COPD-patiënten

Volgens de American Thoracic Society, hebben patiënten met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) meer kans op slaapstoornissen dan de algemene bevolking, waarbij bijna 50% van patiënten ernstige verstoring van de slaapkwaliteit rapporteert.

COPD en OSA komt bij 1% van de volwassen tegelijkertijd voor24.

 

Risico op COPD bij patiënten met een slaapgerelateerde stoornis

COPD en OSA worden vaak gezien als een overlappend syndroom. Zowel COPD en OSA zijn onafhankelijke risicofactoren voor het volgende:

 • Aritmie
 • Hoge bloeddruk;
 • Hartaanval;
 • Beroerte;
 • Andere cardiovasculaire ziektes.

Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met een onbehandeld overlappend syndroom een hoger sterftecijfer hebben1. Bij ResMed streven we ernaar impact te maken op comorbiditeit en de kwaliteit van leven te verbeteren. We bieden een assortiment aan behandelingsopties om de symptomen van COPD te verzachten.

Hoewel wetenschappers doorgaan met het onderzoeken van de risico’s gecreëerd door, en geassocieerd met, slaapapneu, blijven patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen vaak onbehandeld. Ontdek hoe u uw patiënten kunt testen op slaapapneu en hoe ze te behandelen om het risico op andere chronische ziektes te beperken.

Meer informatie over slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen

Snurken kan een verstorend effect hebben op de levens van uw patiënten. Ze zijn vaak niet de eerste om te bemerken dat ze een probleem hebben: het is eerder hun bedpartner die klaagt.

Meer informatie

Er zijn drie soorten slaapapneu: Obstructief Slaapapneu (OSA); Centraal Slaapapneu (CSA) en gemengde of complexe slaapapneu. Ieder type heeft onderscheidende kenmerken waarop een diagnose gesteld kan worden.

Meer informatie

ResMed biedt u de hulpmiddelen om uw patiënten te testen op slaapgerelateerde  ademhalingsstoornissen, een slaaponderzoek aan te vragen en een diagnose laten stellen.

Meer informatie

Referenties:

 1. Peppard PE et al. N Engl J Med. 2000
 2. Lavie P et al. BMJ. 2000
 3. Nieto FJ, Young TB et al. JAMA. 2000
 1. Bixler EO, Vgontzas AN at al. Arch Intern Med. 2000
 2. Marin JM et al. JAMA. 2012
 3. Logan AG, Perlikowski SM et al. J Hypertens. 2001
 4. Montesi et al. Journal of Clinical Sleep Medicine. 2012
 5. Bitter T. et al, EJHF, 2009
 6. Oldenburg O et al. Circ J 2012
 7. Lanfranchi PA et al. Circulation. 2003
 8. Garcia-Touchard A et al. Chest. 2008
 9. Javaheri S et al. AJRCCM. 2011
 10. Javaheri S et al. J Am Col Cardiol. 2007
 11. Johnson KG, et al. J Clin Sleep Med. 2010
 12. Martínez-García MA, et al. Am J Respir Crit Care Med. 2009
 13. Wessendorf TE, et al. J Neurol. 2000
 14. Drager LF, et al. Chest. 2011
 15. Jelic S, et al. Trends Cardiovasc Med. 2008
 16. Einhorn et al. Endocr Pract. 2007
 17. Aronsohn et al. Am J Respir Crit Care Med. 2010
 18. Punjabi et al. Am J Respir Crit Care Med. 2002
 19. Coughlin et al. Eur Heart J. 2004
 20. International Diabetes Federation. The IDF consensus statement on sleep apnoea and type 2 diabetes. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation; 2008
 21. Ruth Lee, Walter T. McNicholas. Obstructive Sleep Apnea in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. Curr Opin Pulm Med. 2011;17(2):79-83.