COPD-symptomen en behandeling | ResMed Nederland

COPD-symptomen en behandeling 

Wat is COPD? Meer informatie over de oorzaken, stadia, diagnose en behandeling van chronic obstructive pulmonary disease.

Wat is Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)?

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een overkoepelende term voor een groep progressieve longaandoeningen waaronder primair chronische bronchitis en emfyseem. De aandoening veroorzaakt het vernauwen van de luchtwegen of schade aan de longblaasjes in de longen.

Symptomen van COPD zijn; veel hoesten, toegenomen kortademigheid, piepen en benauwdheid op de borst1. Hoewel COPD een progressieve en (op dit moment) ongeneeslijke ziekte is, kunt u, met de juiste diagnose en behandeling, veel doen om uw aandoening te beheersen en beter te ademen. Behandeling kan door middel van medicatie, zuurstoftherapie en niet-invasieve ventilatie (NIV).

Na verloop van tijd maakt COPD ademen moeilijker, omdat de luchtwegen gedeeltelijk geblokkeerd zijn, waardoor de luchtstroom in en uit de longen beperkt wordt.

Als dit gebeurt, bereikt minder zuurstof (O2) het bloed en wordt het moeilijker om het restgas, koolstofdioxide (CO2) af te voeren.

COPD bestaat uit 2 chronische aandoeningen:

 • Chronische bronchitis is een blijvende ontsteking van de luchtwegen die een hardnekkige hoest met slijmafscheiding veroorzaakt.
 • Emfyseem veroorzaakt onomkeerbare schade aan de longblaasjes (alveoli) in longweefsel en resulteert in kortademigheid.

Wat zijn de oorzaken van COPD?

De belangrijkste oorzaak van COPD is het roken van tabak, waarbij COPD significant vaker voorkomt bij mensen die regelmatig roken vergeleken met niet-rokers2.

Andere risicofactoren zijn blootstelling aan luchtvervuiling en beroepsmatige blootstelling aan stof en chemicaliën3.

Wat zijn de symptomen van COPD?

Het duurt meestal jaren voordat COPD zich ontwikkelt. De eerste tekenen zijn bijvoorbeeld kortademigheid bij het traplopen of bij het klussen in huis. Omdat ademen dan hard werken is, voelt u zich constant moe. U kunt ook regelmatig hoesten, en slijm opbouwen.

Luchtvervuiling, allergieën, verkoudheid en de griep kunnen aanvallen van COPD veroorzaken, ook wel bekend als acute verergering4. Als u een roker bent, kunt u ook regelmatig longinfecties krijgen die tot longontsteking kunnen leiden.

COPD-dementie-symptomen-patiënt

Hoe wordt COPD gediagnosticeerd?

Uw dokter diagnosticeert COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) gebaseerd op uw symptomen, medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en een ademhalingstest, ook bekend als spirometrie2.

Tijdens de spirometrietest zal de dokter u vragen in een buis te blazen. Deze test legt verschillende metingen vast van het luchtvolume en luchtdruk als u uitademt. Sommige dokters raden ook aan dat u een röntgenfoto of CT-scan laat uitvoeren, zodat zij uw longen beter kunnen bekijken.

In sommige gevallen kan een bloedtest gebruikt worden om het zuurstofniveau (O2) en koolstofdioxide (CO2) in uw bloed te beoordelen.

Hoe wordt COPD behandeld?

Hoewel er geen genezing is voor COPD, zijn er behandeling om de symptomen te verlichten en de ontwikkeling op lange termijn te vertragen.

Aanbevolen behandelingen zijn:

 • Stoppen met roken. Als u rookt, is stoppen het beste dat u kunt doen om de verergering van uw COPD te vertragen5.
 • Medicatie. Dit zijn verschillende inhalators, steroïden en antibiotica om u te helpen uw symptomen te beheersen en de frequentie en zwaarte van aanvallen (ook bekend als acute verergeringen) te verminderen5.
 • Longrevalidatie. Een programma dat lichaamsbeweging combineert met informatie over uw ziekte. Het helpt ook met het omgaan met symptomen en uw COPD beter te beheersen5.
 • Voedingsveranderingen. Veranderingen in het voedingspatroon helpt sommige mensen zich beter te voelen.5
 • Zuurstoftherapie Bij patiënten met een onvoldoende niveau van zuurstofsaturatie in hun bloed (een aandoening die bekend staat als hypoxie) kan zuurstoftherapie helpen5.
 • Niet-invasieve beademing Het toevoegen van niet-invasieve beademing aan conventionele therapie kan kortademigheid verminderen en verbetert de ademhalingssnelheid en bloed-gas uitwisseling. Het kan ook de levenskwaliteit verbeteren6.
thuis-niet-invasief-beademing-COPD-dokter-patiënt

Referenties:

 1. COPD symptoms and causes, Mayo Clinic, updated August 11, 2017, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679.
 2. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). “Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of COPD, 2015.” (accessed November 9, 2015) http://www.goldcopd.org/uploads/users/files/GOLD_Report_2015_Sept2.pdf
 3. Mannino DM and Buist AS. Global burden of COPD: risk factors, prevalence, and future trends. The Lancet 2007:370:765‐773.
 1. Eisner MD et al. An official American Thoracic Society public policy statement: Novel risk factors and the global burden of chronic obstructive pulmonary disease. Am J Respir Crit Care Med. 2010;182(5):693-718.
 2. McKenzie DK et al. The COPDX Plan: Australian and New Zealand Guidelines for the management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease 2003. Med J Aust. 2003;178(6):S15-29.
 3. Köhnlein T et al. Non-invasive positive pressure ventilation for the treatment of severe, stable chronic obstructive pulmonary disease: a prospective, multicentre, randomised, controlled clinical trial. Lancet Resp Med 2014;2:698-705.