Wat gebeurt er tijdens normaal ademen? | ResMed Nederland

Wat gebeurt er tijdens normaal ademen?

Om te begrijpen wat een invloed kan zijn op uw adamhalingsvermogen, kan het helpen om te weten hoe normaal ademen eruit ziet.

De bovenste en onderste luchtwegen

Het kan eenvoudig klinken, maar het is belangrijk te realiseren dat ademen niet iets is waarvan uw bewust moet zijn. Het is een reflex die wordt gecontroleerd door zenuwcellen in de hersens en het ruggenmerg. Het ademhalingssysteem bestaat uit 2 delen: de bovenste en onderste luchtwegen. De onderste luchtwegen worden beschermd door de borstkas, waar zich ook het hart bevindt.

bovenste-onderste-luchtwegen

Bovenste luchtwegen

bovenste-onderste-luchtwegen

Onderste luchtwegen

Het ademhalingsproces

Wat het ademhalingsproces op gang brengt, is de moeite die u doet om lucht uw lichaam in te trekken.

Als u ademt, wordt de lucht in uw neus gefilterd, verwarmd en bevochtigd. Het stroomt dan door uw luchtpijp, bronchiën en omlaag naar de alveolen in de longen.

Bij het inademen en uitademen zetten de borstkas en ribben zich uit en trekken weer samen, om de lucht naar binnen te laten stromen en om weer uit te ademen.

beademing-normaal-beademen-man

Abnormaal ademen

Zoals u zich kunt voorstellen, kan de alledaagse handeling van het ademen heel moeilijk worden als u een ademhalingsaandoening heeft, die de luchtwegen, spieren, zenuwen, reflexen of organen die betrokken zijn bij het ademen aantasten.