Het beginnen met CPAP-therapie voor slaapapneu| ResMed Nederland

Het volgen van de slaapapneutherapie

Als u gediagnosticeerd bent met slaapapneu, kan het zijn dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid of over het beginnen van de CPAP-therapie. Probeer u geen zorgen te maken: het behandelen van uw slaapapneu is een belangrijke investering in uw gezondheid en er is veel hulp beschikbaar. Laten we beginnen!

Wat zijn de voordelen van CPAP-therapie?

De voordelen van effectieve CPAP-therapie voor slaapapneu zijn een betere gezondheid, gezonder gewicht en positiever humeur1, meer energie overdag2 en minder risico op ongelukken3. Om zoveel mogelijk van deze voordelen te kunnen genieten, gebruikt u het CPAP-apparaat altijd wanneer u slaapt4.

voordelen-van-slaap-resmed

Wat is een CPAP-apparaat?

CPAP is de afkorting voor Continuous Positive Airway Pressure, een therapie die vaak wordt gebruikt om slaapapneu te behandelen. APAP- en Bilevel-apparaten zien er hetzelfde uit, maar gebruiken een ander therapie-algoritme. Al deze apparaten leveren lucht via slangen naar een masker om uw luchtwegen open te houden terwijl u slaapt zodat u een goede nachtrust hebt.

De vier soorten apparaten voor obstructief slaapapneu

sleep-apnea-global-cpap-consistent-pressure-icon-e1642699009600

Eén luchtdruk

Een CPAP-apparaat is een apparaat met een vaste luchtdruk. Het levert een constante luchtstroom met een druk die is voorgeschreven door uw zorgverlener.

AirSense 11 serie >

sleep-apnea-global-apap-auto-adjusting-pressure-icon-e1642698982587

Automatisch aanpassende druk

Een APAP-apparaat is een apparaat dat de druk automatisch aanpast. Het past de luchstroom die het levert aan tijdens de nacht.

AirSense 11 serie >

sleep-apnea-global-bilevel-two-air-pressures-icon-e1642699144821

Twee luchtdrukniveaus

Een Bilevel-apparaat heeft twee drukniveaus: een hogere druk voor wanneer je inademt en een lagere druk voor wanneer je uitademt. Het is ontworpen om het ademhalingscomfort te verbeteren van mensen die moeite hebben te wennen aan de luchtdruk.

sleep-apnea-global-airplane-icon-e1642699198454

Reisvriendelijk

Draagbare CPAP-apparaten bieden veel van de voordelen als een traditioneel apparaat, maar zijn handiger omdat ze veel kleiner zijn. De AirMini van ResMed weegt slechts 300 gram en past in de palm van je hand.

Volg uw PAP-therapie met de myAir™-app

Zou het niet motiverend zijn als u kon zien dat u vooruitgang boekt met uw PAP-therapiebehandeling?

myAir kan u motiveren om de therapie vol te houden5 door u inzicht te geven in wat er goed gaat en u te helpen kleine problemen op te lossen. Probeer de myAir-app van ResMed, ontworpen voor Air10TM en AirSense11TM PAP-therapieapparaten*.

(Video in het Engels)

Welk CPAP-masker moet ik kiezen?

Uw masker is een zeer belangrijk onderdeel van de CPAP-apparatuur.

Een masker dat slecht, oncomfortabel of onpraktisch zit, kan uw therapie minder effectief maken waardoor u niet langer van de voordelen van de behandeling geniet. Neem de tijd om het juiste CPAP-masker te vinden en wees niet bang om uw dokter of slaaptechnicus te vragen om te helpen bij het uitproberen van verschillende opties.

Comfortabel zijn

Zodat u het prettig elke nacht kunt dragen

Goed passen

Zodat er geen lucht lekt en de kwaliteit van uw therapie achteruit gaat

Stabiel zijn

Zodat het niet verschuift als u beweegt in uw slaap

Makkelijk op of af te zetten zijn

Vooral als u ‘s nachts vaak op moet staan

Bij uw levenstijl passen

Zodat u kunt lezen, een bril kunt dragen en met uw partner kan praten en knuffelen als u dat wilt

Comfortabel zijn

Zodat u het prettig elke nacht kunt dragen

Goed passen

Zodat er geen lucht lekt en de kwaliteit van uw therapie achteruit gaat

Stabiel zijn

Zodat het niet verschuift als u beweegt in uw slaap

Makkelijk op of af te zetten zijn

Vooral als u ‘s nachts vaak op moet staan

Bij uw levenstijl passen

Zodat u kunt lezen, een bril kunt dragen en met uw partner kan praten en knuffelen als u dat wilt

Wat als ik moeite heb bij het aanpassen aan CPAP-therapie?

Sommige mensen hebben moeite met het wennen aan CPAP-therapie: het is een ingrijpende verandering in uw levensstijl. Neem de tijd om aan de therapie te wennen en geef niet op. Iedere nacht gebruikmaken van de slaapapneuapparatuur kan een aanzienlijk positieve impact op uw gezondheid en welzijn hebben. Dit zijn onze suggesties om de ervaring iets makkelijker te maken: 

Optimaliseer uw ervaring

Zoek manieren om CPAP comfortabeler te maken en bij uw levensstijl te laten aansluiten. Praktische accessoires, reisoplossingen en zelfs kleine dingen als een ander soort maskerband kunnen een groot verschil maken.

Bezoek onze hulppagina

Als u met een specifiek probleem worstelt, bezoek dan onze hulppagina’s om te zien of u een oplossing kan vinden?

Vraag om hulp

Uw dokter of slaaptherapeut kan uw apparaat of masker afstellen om het comfortabeler te maken. Zoek een slaapkliniek in de buurt. Zij zullen u graag helpen bij het afstellen van uw apparatuur en om het meeste uit uw behandeling te halen.

Vraag naar een MRA

Als CPAP niet voor u werkt, vraag uw dokter dan om een effectieve alternatieve behandeling zoals het Narval CC MRA.
Meer informatie over MRA-therapie.

Klaar om slaapapneu-therapie te beginnen en vol te houden?

Uw gratis therapie-ebook staat vol informatie om je te helpen:

  • Informatie over behandelingen met CPAP (Continuous positive airway pressure) en MRA (Mandibulair Repositieapparaat).
  • Begrijpen hoe u uw therapieapparatuur correct gebruikt en veel voorkomende problemen oplost.

Beantwoord de vraag hieronder

Beantwoord de vraag hieronder

Door te klikken op “Stuur mij mijn therapie gids” geeft u ook toestemming voor de verwerking van uw gegevens door ResMed om uw verzoek te beantwoorden. Voor meer informatie over hoe ResMed uw persoonlijke gegevens verwerkt, kunt u onze privacyverklaring bezoeken.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor relevante informatie met betrekking tot waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen die u in acht moet nemen voor en tijdens het gebruik van het product.

*myAir is compatibel met ResMed AirSense 10 en 11 apparaten en AirCurve 10 apparaten met ingebouwde draadloze connectiviteit. myAir is niet in alle landen verkrijgbaar. Sommige functies van myAir zijn alleen beschikbaar in de myAir app. Sommige functies van de myAir-app zijn exclusief voor gebruikers van Air11-apparaten.

Referenties:

  1. McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
  2. Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
  3. Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.
  1. Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8
  2. Price Waterhouse Coopers. Empowering the sleep apnoea patient. A ResMed-sponsored study of how myAir users behave better. 2016.