Tips voor beter slapen | gezonde slaapgewoonten | ResMed Nederland

Goede gewoonten voor een gezonde slaap

Slaap is essentieel voor onze gezondheid. Wilt u stoppen met snurken of gewoon genieten van een betere nachtrust zodat u overdag meer energie hebt? Wat uw doel ook is, het is belangrijk om positieve slaapgewoonten te ontwikkelen. Hier zijn onze favoriete tips waarmee u van een goede nachtrust kunt genieten en overdag energie hebt.

Zeven tips voor beter slapen

Wordt actief

Hoe actiever u overdag bent, hoe eerder u zult ontspannen en ‘s nachts in slaap valt. Ook als u geen sportief type bent, is het goed beweging te krijgen door de trap te nemen of naar het werk te lopen of fietsen.

Zet uw apparaten uit

Gebruik geen schermen ten minste een uur voor het slapen gaan. Het blauwe licht van elektronische apparaten zoals telefoons, tablets en laptops stimuleert de hersenen. Probeer in plaats hiervan te ontspannen met een boek, muziek of een warm bad.

Houdt u aan een slaapschema

Een belangrijke tip om beter te slapen: ga elke avond op dezelfde tijd naar bed. Probeer hetzelfde schema te volgen door de week en tijdens het weekend.

Vermijd cafeïne

Niet iedereen is hetzelfde, maar over het algemeen duurt het 3-5 uur voordat het lichaam de cafeïne heeft afgebroken. Tel zes uur terug vanaf uw geplande bedtijd en schakel over naar cafeïnevrije drankjes. U zult uzelf later dankbaar zijn!

Let op uw gewicht

Helaas zijn overgewicht en zwaarlijvigheid belangrijke risicofactoren voor snurken en slaapapneu. Slecht slapen maakt het makkelijker om gewicht erbij te krijgen en moeilijker om weer af te vallen. We weten dat het moeilijk is. Maar als u wilt stoppen met snurken en van een betere nachtrust wilt genieten, kan een paar kilo al het verschil maken.

Maak van uw slaapkamer een rustplek

Een comfortabel matras en ondersteunende kussens. Dikke gordijnen of verduisteringsschermen. Niets dat aan werk doet denken. Fijn beddengoed. Maak van uw slaapkamer een prettige, vredige rustplek en u zult makkelijker in slaap vallen en genieten van een betere nachtrust.

Vermijd alcohol

Zelfs kleine hoeveelheden alcohol voor het slapen gaan, kan zorgen voor een slechte slaapkwaliteit en later in de nacht wakker liggen1. Drinken kan ook normaal snurken verergeren tot of zelf leiden tot obstructief slaapapneu2. Minder alcohol zal resulteren in een betere nachtrust en kan u ook helpen te stoppen met snurken.

Wat zijn de voordelen van slaap?

Slapen zorgt ervoor dat u gezond blijft omdat het uw lichaam de kans geeft om:

  • Beschadigde cellen te repareren.
  • Uw immuunsysteem te verbeteren.
  • Te herstellen van de activiteiten gedurende de dag.
  • Uw hart en cardiovasculaire systeem op te laden voor de volgende dag.
voordelen-van-slaap-resmed

Alles over slaap, snurken en slaapstoornissen

Wilt u genieten van een betere slaap? Heeft u last van problematisch snurken? Dit gratis ebook staat boordevol informatie om u te helpen begrijpen wat slaap, snurken en slaapstoornissen inhouden. Het is ontworpen om u de informatie te geven die u nodig heeft om effectieve actie te ondernemen.

Slaap, snurken en slaapstoornissen
ResMed-ebook-1-slaap-snurken-cover
Krijgt u genoeg slaap?
ResMed-ebook-1-slaap-snurken-preview-a
7 tips om beter te slapen
ResMed-ebook-1-slaap-snurken- preview-b

Referenties:

  1. Thakkar et al. Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol 2015; 49(4).
  2. Scanlan et al. Effect of moderate alcohol upon obstructive sleep apnoea. Eur Respir J. 2000; 16.
  3. Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70 Peppard et al. Increased Prevalence of Sleep-Disordered Breathing in Adults. Am J Epidemiol. 2013 (5.17).