Reizen met uw CPAP-apparaat | Tips en oplossingen | ResMed Nederland

Reizen met uw CPAP-apparaat

Of het nu voor een broodnodige vakantie is of voor een werkreis, reizen kan zeer vermoeiend zijn – vooral zonder uw CPAP-therapie voor een goede nachtrust.

Het is belangrijk uw therapie op vakantie voort te zetten.

Hierna volgen handige tips en hulpmiddelen voor het inpakken en reizen met uw CPAP-apparaat. Goede reis!

Voorbereiden op vakantie

Of u gaat kamperen, op een roadtrip gaat, of met het vliegtuig gaat reizen, deze pagina bevat handige informatie over het vervoeren en gebruiken van uw apparatuur terwijl u onderweg bent.

(Video in het Engels)

Wat moet u weten voordat u vertrekt?

Noteer handige informatie

Een brief van uw dokter om aan te tonen dat u PAP-therapie nodig heeft.
Een specificatie van uw instellingen, maskertype en maat.
De contactgegevens van uw dokter en zorgverlener.
Verzekeringsgegevens, waaronder uw polisnummer en de contactgegevens van de verzekeraar.
De Federal Aviation Administration (FAA) ResMed conformiteitsverklaring voor vliegreizen waardoor u uw toestel in de handbagage mag meenemen.

Controleer of u stroom heeft

Vraag de luchtvaartmaatschappij ten minste twee weken voor uw reis om toestemming om uw apparaat tijdens een vlucht te gebruiken. Als ze schriftelijk toestemming geven, neem dan een kopie mee.
Als u ’s nachts met een ander vervoermiddel reist (bijvoorbeeld de trein), neem dan contact op met de touroperator of reisorganisatie om te vragen of u uw therapietoestel kunt aansluiten.
Controleer of u een speciale stroomadapter nodig heeft om uw apparaat in het vliegtuig of een ander vervoermiddel te gebruiken en vergeet niet om er een in te pakken! ResMed biedt converters aan zodat u uw apparaat kunt gebruiken met een 12v of 24v gelijkstroombron in een auto, boot of ander voertuig met geschikte accu.

U moet ook controleren of de stroomvoorziening die u gebruikt compatibel is met het stroomverbruik van uw Air10- of Air11-apparaat.
Als er geen geschikte stroomvoorziening beschikbaar is, overweeg dan om in plaats daarvan een batterijpack te gebruiken.

Neem geschikte reserveonderdelen mee

Neem een reserve maskerkussen mee omdat het lastig kan zijn om hier onderweg vervanging voor te vinden.

Neem schoonmaakdoekjes mee om u masker en apparatuur schoon te houden terwijl u reist.

Zorg voor goede bevochtiging

Gebruik GEEN standaard bevochtiger op een vliegtuig. Door turbulentie kan er water gemorst worden en uw apparaat beschadigen.
Het waterloze AirMini Humid X systeem kan op vliegtuigen gebruikt worden.
Zorg dat er geen water in de bevochtigingsbak zit voordat u deze inpakt.

CPAP reis tips

U kunt contact opnemen met uw zorgleverancier voor advies op het repareren van technische problemen met uw apparaat. ResMed teams staan ook klaar om te helpen.

Draadloze connectiviteit wordt uitgeschakeld in Vliegtuigmodus en dataoverdracht is daarom tijdelijk niet beschikbaar. Als u in het buitenland bent of de Vliegtuigmodus voor langere periode gebruikt, kan het handig zijn om uw slaapkliniek te informeren dat zij geen data van uw apparaat ontvangen terwijl u weg bent.

Meestal, ja. De typeplaat op het therapie-apparaat kan 50-60 Hz specificeren, maar de stroomvoorziening in recente apparaten is meestal compatibel met de 110 V of 400 Hz stroomvoorziening in vliegtuigen. Echter, u hebt wellicht een specifieke adapter nodig voor het stopcontact aan boord. Controleer dit altijd met de luchtvaartmaatschappij voordat u vertrekt.

Nee, de röntgenscanners brengen geen schade toe aan uw apparaat.1 Echter, de beveiliging kan vragen om een brief van uw dokter om te verifiëren dat uw een medisch apparaat draagt, dus het is een goed idee om deze bij de hand te houden.

Ja, uw CPAP, APAP of bi-level slaapapneu-apparaat werkt in het buitenland. Echter, stopcontacten kunnen verschillen tussen landen, dus zorg dat u een geschikte adapter meeneemt. Adapters kunnen in de meeste elektronica en reiswinkels gekocht worden, en daarnaast vaak ook op vliegvelden. Als u in het buitenland bent voor langere periode, kan het handig zijn om uw slaapkliniek te informeren dat zij geen data van uw apparaat ontvangen terwijl u weg bent.

Gezond slapen, vol vertrouwen reizen

Ons gratis ebook over reizen met CPAP staat vol praktische informatie over reizen met CPAP. Van treinen tot vliegtuigen en caravans, we denken dat we het allemaal gedekt hebben. Download het nu en begin te dromen over je volgende goed uitgeslapen reis weg van huis!

Op pad met PAP
ResMed-ebook-5-reizen-met-CPAP-therapie-cover
Gaat u reizen per cruiseschip, trein, bus of touringcar?
ResMed-ebook-5-reizen-met-CPAP-therapie-voorbeeld-a
Checklist voor de reis
ResMed-ebook-5-reizen-met-CPAP-therapie-voorbeeld-b

Referenties:

  1.  Compatibility of airport x-ray scanners with ResMed devices. Data on file ID A4726587.