Maskerschoonmaak en -vervanging steun voor uw patiënt | ResMed Nederland

Masker schoonmaken en vervanging

Om te zorgen voor een constante goede kwaliteit therapie en uw patiënten een comfortabele ervaring te bieden, is het belangrijk dat hun CPAP- of beademingsmasker en accessoires regelmatig schoongemaakt worden en tijdig vervangen worden. Ontdek waarom en hoe.

Schoonmaken masker

Waarom is het belangrijk dat uw patiënten hun masker schoonmaken?

Iedere keer dat uw patiënten hun masker gebruiken, blijft er olieresidu achter rondom de afdichting. Na verloop van tijd kan de ophoping van gezichtsoliën de slijtage van het masker van uw patiënt versnellen. Maskers kunnen ook verkleuren.

Daarom bevelen we aan dat uw patiënten hun maskers dagelijks schoonmaken om te zorgen voor optimale therapie.

Uw patiënten moeten hun maskers dagelijks wassen volgens de gebruiksinstructies met milde zeep of verdund vloeibaar schoonmaakmiddel in warm water (30°C). We raden ook aan dat patiënten hun gezicht wassen voor het naar bed gaan, om overtollige gezichtsoliën te verwijderen. Bij voorkeur met een pH-neutrale zeep en vermijd het gebruik van gezichtslotions en -crèmes waar het masker mee in contact komt op het gezicht. Deze producten kunnen problemen veroorzaken met de maskerafdichting en mogelijk de kwaliteit van het siliconen kussen na verloop van tijd aantasten.

Hoe moeten mijn patiënten het masker schoonmaken?

Verwijs uw patiënten naar de specifieke gebruikershandleiding van hun masker voor gedetailleerde instructies over het schoonmaken van hun masker. Over het algemeen zijn de volgende schoonmaakinstructies van toepassing op de meeste maskers:

Patiënten moeten elke dag, of na ieder gebruik:

De maskeronderdelen demonteren (raadpleeg de gebruikershandleiding van het masker voor instructies). Als patiënten een neuskussenmasker gebruiken, moet het kussen losgemaakt worden van het frame.

De afzonderlijke maskeronderdelen goed met de hand wassen (uitgezonderd de hoofdband en de zachte hoezen) door zacht te schrobben met warm water (ongeveer 30°C) met een mild schoonmaakmiddel. Om de maskerafdichting optimaal te houden moeten vetten na gebruik van het siliconen kussen verwijderd worden.

Een zachte borstel gebruiken om de ventilatieopening schoon te maken, of roterende onderdelen op uw masker zoals de wartel, wartelring of kogelscharnier die schoongemaakt moeten worden.

Ieder component inspecteren en, indien nodig, nogmaals wassen tot het zichtbaar schoon is.

Alle componentengoed afspoelen met schoon water en laten drogen aan de lucht, buiten bereik van direct zonlicht.

Als alle componenten, inclusief de ventilatieopening, droog zijn, kan het masker weer in elkaar gezet worden (zie de gebruikershandleiding van het masker voor instructies).

Patiënten moeten iedere week:

De hoofdband op de hand wassen, inclusief de zachte hoezen, als deze onderdeel van het masker uitmaken.

Goed uitspoelen en laten drogen aan de lucht, buiten bereik van direct zonlicht.

 

Let op: De hoofdband kan gewassen worden zonder los gemaakt te worden. De kleuring kan uitlopen tijdens de eerste keer wassen. Als er een component vies blijft na het schoonmaken, of als er zichtbare gebreken zijn bij een systeemcomponent (barsten, verkleuring, scheuren, etc.), moet dat component vervangen worden.

We raden aan dat uw patiënten natuurlijke producten/oplossingen te gebruiken om hun masker schoon te maken. Dit, omdat resterende dampen, die achterblijven bij gebruik van niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen, ingeademd kunnen worden als het masker niet zeer goed wordt uitgespoeld.

Vervanging maskers

Waarom en hoe vaak moeten mijn patiënten hun CPAP-maskerkussen vervangen?

Zoals ieder kledingstuk of accessoire, verslijt ook het maskerkussen na verloop van tijd. Een oud masker heeft meer kans op lekkage en een oude hoofdband kan minder elastisch worden, waardoor deze te strak wordt aangetrokken en oncomfortabel gaat zitten. Het gebruiken van een masker in goede staat kan uw patiënt helpen bij een comfortabele, effectieve therapie.

De levensduur van een masker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe vaak uw patiënt het masker draagt, het huidtype (droog, vet, etc.) en hoe vaak het masker schoonmaakt wordt. Omdat het maskervervangingsschema uniek voor iedere patiënt en maskertype is, bevelen we sterk aan dat patiënten hun masker inspecteren volgens de schoonmaak- en onderhoudsinstructies in de gebruikershandleiding, meegeleverd met het masker. Daarin staan de richtlijnen om u en uw patiënt te helpen de verschillende maskeronderdelen te inspecteren, te beoordelen en te vervangen.

Hoe weet ik wanneer het tijd voor vervanging is?

Als enig onderdeel van het systeem tekenen van slijtage vertoont (breuken, haarscheuren, verkleuring, scheuren, schade aan het kussen, etc.), moet het onderdeel verwijderd en vervangen worden.

Over het algemeen is het tijd het masker of één van de onderdelen te vervangen als:

  • De patiënt de bandjes vaak strakker moet aantrekken.
  • Het masker stijf voelt in plaats van zacht en verend.
  • Uw patiënt voelt dat de therapie minder effectief is dan normaal.
  • Het maskerkussen glad is, ook nadat het is schoongemaakt.
  • Het maskerkussen niet langer helder en transparant is.
  • Het maskerkussen en frame tekenen van slijtage, stijfheid, barsten of scheuren vertoont.

Omdat het vervangingsschema specifiek voor ieder masker en iedere patiënt is, raden we aan de gebruikershandleiding van het masker te raadplegen voor gedetailleerde informatie.

cpap-masker-vervanging-resmed

Maskers

Hoe kan ik het masker van mijn patiënt comfortabeler maken?

Een masker dat goed past is comfortabeler, makkelijker te dragen en het biedt betere therapie…

 

Hoe kies ik het juiste CPAP-masker voor mijn patiënt?

Gebruik onze maskercategorieën om u te helpen een masker te kiezen dat goed past en goed aanvoelt en voldoet aan de individuele behoeften van uw patiënten.

 

Hoe moet ik de maskers desinfecteren en steriliseren?

ResMed heeft aanbevolen en gevalideerde procedures in overeenstemming met ISO176664 voor het desinfecteren en steriliseren van maskers…