Het volgen van de slaapapneutherapie
Als u gediagnosticeerd bent met slaapapneu, kan het zijn dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid of over het beginnen van de CPAP-therapie. Probeer u geen zorgen te maken: het behandelen van uw slaapapneu is een belangrijke investering in uw gezondheid en er is veel hulp beschikbaar. Laten we beginnen!
Wat zijn de voordelen van CPAP-therapie?
Gebruik uw CPAP-apparaat elke nacht regelmatig en u zult spoedig verbeteringen in uw gezondheid, geluk en energieniveau opmerken. De voordelen van effectieve CPAP-therapie voor slaapapneu zijn een betere gezondheid, gezonder gewicht en positiever humeur1, meer energie overdag2 en minder risico op ongelukken3. Om zoveel mogelijk van deze voordelen te kunnen genieten, gebruikt u het CPAP-apparaat altijd wanneer u slaapt4.
Hoe werkt CPAP-therapie?
CPAP-therapie is een effectieve behandeling voor obstructief slaapapneu (OSA). Tijdens CPAP-therapie draagt u een masker over uw neus en/of mond. Terwijl u slaapt, levert het CPAP-apparaat apparaat een overdruk in de luchtwegen via een masker. Deze behandeling houdt de bovenste luchtwegen open en beperkt het aantal apneus, hypopneus en prikkelingen die uw slaap anders zouden verstoren. In plaats van CPAP-therapie, kunt u ook APAP- of BiPAP-therapie voorgeschreven krijgen (scroll omlaag voor details). APAP en BiPAP werken op eenzelfde manier als CPAP, maar de stroom perslucht is variabel in plaats van constant.
Welk CPAP-masker moet ik kiezen?
Uw masker is een zeer belangrijk onderdeel van de CPAP-apparatuur. Het moet:

Comfortabel zijn
Zodat u het prettig elke nacht kunt dragen

Goed passen
Zodat er geen lucht lekt en de kwaliteit van uw therapie achteruit gaat

Stabiel zijn
Zodat het niet verschuift als u beweegt in uw slaap

Makkelijk op of af te zetten zijn
Vooral als u ‘s nachts vaak op moet staan

Bij uw levenstijl passen
Zodat u kunt lezen, een bril kunt dragen en met uw partner kan praten en knuffelen als u dat wilt
Een masker dat slecht, oncomfortabel of onpraktisch zit, kan uw therapie minder effectief maken waardoor u niet langer van de voordelen van de behandeling geniet. Neem de tijd om het juiste CPAP-masker te vinden en wees niet bang om uw dokter of slaaptechnicus te vragen om te helpen bij het uitproberen van verschillende opties.
Welk CPAP-apparaat moet ik kiezen?
Uw dokter beveelt een apparaat aan, dat aan uw therapiebehoefte voldoet. Als u al therapie volgt, zoek dan altijd advies van een medische professional voordat u veranderingen in uw therapie aanbrengt.
Wat als ik moeite heb bij het aanpassen aan CPAP-therapie?
Sommige mensen hebben moeite met het wennen aan CPAP-therapie: het is een ingrijpende verandering in uw levensstijl. Neem de tijd om aan de therapie te wennen en geef niet op. Iedere nacht gebruikmaken van de slaapapneuapparatuur kan een aanzienlijk positieve impact op uw gezondheid en welzijn hebben. Dit zijn onze suggesties om de ervaring iets makkelijker te maken:
Optimaliseer uw ervaring
Zoek manieren om CPAP comfortabeler te maken en bij uw levensstijl te laten aansluiten. Praktische accessoires, reisoplossingen en zelfs kleine dingen als een ander soort maskerband kunnen een groot verschil maken.
Bezoek onze hulppagina
Als u met een specifiek probleem worstelt, bezoek dan onze hulppagina’s om te zien of u een oplossing kan vinden?
Vraag om hulp
Uw dokter of slaaptherapeut kan uw apparaat of masker afstellen om het comfortabeler te maken. Zoek een slaapkliniek in de buurt. Zij zullen u graag helpen bij het afstellen van uw apparatuur en om het meeste uit uw behandeling te halen.
Vraag naar een MRA
Als CPAP niet voor u werkt, vraag uw dokter dan om een effectieve alternatieve behandeling zoals het Narval CC MRA. Meer informatie over MRA-therapie.
Slaapapneubehandelingen
Continuous Positive Airway Pressure (CPAP): een effectieve en veelgebruikte behandeling voor OSA. Een CPAP-apparaat blaast overdruk in de luchtwegen, via een masker over uw neus en/of mond, wat voor een stabilisatie van de bovenste luchtwegen zorgt en is bedoeld om vernauwing of dichtvallen van de luchtwegen te voorkomen. Hierdoor kunt u genieten van een ongestoorde nachtrust door (beperkte) apneus, hypopneus en prikkelingen. CPAP-toestellen hebben één drukinstelling die de hele nacht consistent blijft. Om meer comfort te bieden hebben veel modellen een opbouwfunctie die begint met een lagere drukinstelling en langzaam opbouwt naar de voorgeschreven druk.
Automatic Positive Airway Pressure (APAP): lijkt op CPAP, maar APAP-apparaten variëren de drukinstelling aan de hand van verandering in uw ademhaling. CPAP levert een continue luchtstroom met gelijke druk, maar een APAP-apparaat gebruikt algoritmes om automatisch een drukniveau te leveren die adequaat is voor uw behoefte op dat moment.
BiLevel Positive Airway Pressure (BiPAP of BPAP): lijkt op CPAP, maar BiPAP-apparaten leveren verschillende drukinstellingen voor inademen en uitademen, naast andere functies. De dubbele instellingen maken het voor sommigen makkelijker om helemaal uit te ademen en zorgen ook dat BiPAP een betere keus is voor het behandelen van bepaalde medische aandoeningen.
MRA-beugels: apparaten die gebruikt kunnen worden om mild of matig obstructief slaapapneu en snurken te behandelen. Een populaire orale toepassing, het mandibulair repositioneringsapparaat (MRA), werkt door de onderkaak enigszins naar voren te bewegen. Hierdoor wordt het zachte weefsel en de spieren van de bovenste luchtweg aangespannen, waardoor ze niet langer de luchtweg kunnen blokkeren en dat vermindert de trilling die het geluid van snurken veroorzaakt. Orale toepassingen lijken op gebitsbeschermers die in de sport gebruikt worden en die door een tandarts op maat voor uw mond gemaakt worden.
Ontdek meer
U zult een betere therapie-ervaring hebben met het juiste CPAP-masker. Maar hoe kunt u de juiste optie kiezen uit de vele stijlen en maten maskers die beschikbaar zijn?
Leer meer over slaapapneutherapie van deze mensen, die hun persoonlijke verhaal met je delen. Ze bespreken hun pieken en dalen en delen hun tips om de CPAP- of MRA-therapie succesvol te gebruiken.
Werkt mijn slaapapneutherapie? Heb ik nog steeds apneus? Bewaak uw CPAP-therapie en krijg persoonlijk advies en hulp om het meeste uit uw therapie te halen met de myAir-app.
Referenties:
- McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
- Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
- Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.
- Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8