Beginnen met het juiste CPAP-masker

U zult een betere therapie-ervaring hebben met het juiste CPAP-masker. Maar u kunt u de juiste optie kiezen uit de vele stijlen en maten beschikbare maskers?

Hoe weet ik welk masker het beste is voor mij?

Het soort masker dat het best bij u past is sterk afhankelijk van persoonlijke behoefte en voorkeuren. We bevelen aan om een dokter of apparatuurleverancier te raadplegen voor advies en indien nodig, om diverse soorten maskers uit te proberen om erachter te komen welke het meest comfortabel is. Het is belangrijk een masker te kiezen dat comfortabel zit om regelmatig gebruik te bevorderen. Bij het kiezen van een masker kunt u de volgende zaken in overweging nemen:

 • Uw gezichtsanatomie, uw gezichtsbeharing, of u wel of geen bril draagt, of u claustrofobisch bent, of u graag leest of televisie kijkt als u het masker draagt etc.
 • Spreek met andere maskergebruikers.
 • Lees recensies over maskers online.
 • Denk aan uw favoriete slaappositie en of u een actieve slaper bent die veel in bed beweegt.
 • Vergeet niet een volgelaatsmasker te kiezen als u vooral door uw mond ademt.

Ontdek onze portfolio CPAP-maskeraccessoires

airfit-20-series-masks-resmed

AirFit 20-serie

Met siliconen- of schuimkussentechnologie en ontwerpinnovaties van de succesvolle maskerproducten van ResMed is de Air20-serie een van de meest geavanceerde reeks CPAP-maskers van ResMed op dit moment. De intuïtieve ontwerpen zijn gemakkelijk te gebruiken, passend te maken en te onderhouden – terwijl het InfinitySeal of de UltraSoft traagschuimkussentechnologie en For Her-varianten helpen gemakkelijk de juiste pasvorm te vinden.

 

airfit-30-series-masks-resmed

AirFit 30-serie

De AirFit 30-serie maskers zijn ontworpen met vrijheid in gedachten. Het ultra-compacte ontwerp zorgt dat u goed kunt slapen, makkelijk kunt bewegen, dicht bij uw geliefde kunt kruipen en ‘s nachts kunt ontspannen. Herontdek een meer natuurlijke slaap zonder in te boeten op pasvorm of comfort. Herontdek de vrijheid om uzelf te zijn.

Gevoelige huid? Irritaties? Rode vlekken? We kunnen helpen.

Onze maskerkussens zijn gemaakt van siliconen, een hypoallergeen materiaal gebruikt in medische toepassingen en apparaten. Echte allergische reacties voor siliconen zijn extreem zeldzaam. Sommige mensen ervaren huidirritaties, drukzweren of blaren als ze een masker dragen, maar meestal worden deze door iets anders veroorzaakt.

Als u pijn of irritatie ervaart, kan het zijn dat:

 • De hoofdband te los of te strak zit. Probeer de bandjes te verstellen: het masker moet zo los mogelijk zitten terwijl tegelijktijd gezorgd wordt voor een goede afdichting.
 • Uw masker past niet goed omdat het model niet geschikt is of omdat het masker de verkeerde maat heeft. Lees de gebruikershandleiding van het masker voor advies over het passend maken, of vraag uw zorgspecialist om advies over andere modellen en stijlen.
 • Uw masker is versleten. Inspecteer het maskerkussen en frame op tekenen van slijtage, stijfheid, scheuren of barsten en vervang alle onderdelen die niet meer in goede staat verkeren.
 • Uw masker is vies: siliconen kunnen verontreinigingen absorberen zoals oliën, zweet, vuil en crème van uw huid, en langdurig contact met deze verontreinigingen kunnen de huid irriteren.

Wat is de juiste manier om een masker passend te maken?

De leverancier van de medische apparatuur of de zorgverlener helpen u het masker goed passend te maken bij aanvang van de behandeling. Let op, de gebruikershandleiding van het masker bevat ook alle instructies om het masker passend te maken. Over het algemeen zijn de volgende factoren van invloed op de pasvorm:

cpap-masks-position

Positie

De pasvorm van een masker is sterk afhankelijk van uw positie: een masker dat goed past als u rechtop zit, kan wellicht minder goed passen als u ligt. Dit komt omdat onze gezichtsspieren veranderen als we gaan liggen en nog meer ontspannen als we slapen. Het beste is om het masker in liggende positie passend te maken: als u in een bed slaapt zonder kussens of op een ligbank, maak dan uw masker passend in uw gebruikelijke slaappositie.

cpap-masks-size

Maat

Als u alleen goede afdichting kunt krijgen door het masker zo strak aan te trekken dat het oncomfortabel zit, kunt u de verkeerde maat masker hebben. De maten van de verschillende maskers zijn niet altijd hetzelfde. Neem contact op met uw leverancier of slaapspecialist voor de juiste maat masker.

fit-cpap-mask-headgear

Aanpassing masker

Het masker moet zo los mogelijk zitten terwijl tegelijkertijd gezorgd wordt voor een goede afdichting. Als u voelt dat de hoofdband te los of te strak zit, kunt u proberen deze bij te stellen of te vervangen als de hoofdband oud of versleten is.

Als u problemen ervaart bij het passend maken van uw masker, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van uw masker voor instructies of bespreek het met uw zorgverlener of apparatuurleverancier.

Als het masker goed passend is gemaakt, maar nog steeds oncomfortabel voelt, heeft u wellicht een ander soort masker nodig. ResMed heeft volgelaatsmaskers, neusmaskers, en intranasaalmaskers; u zult ontdekken dat sommige soorten maskers en modellen beter bij u passen dan anderen. Bezoek uw apparatuurleverancier of bekijk het complete assortiment maskers van ResMed.

FAQ

Het kan enige tijd duren om erachter te komen welk masker het beste bij u past.

Deze beslissing kan afhangen van hoe u ademt tijdens therapie. Ademt u bijvoorbeeld meer door uw mond dan door uw neus, of heeft u vaker last van een verstopte neus.

Als u weet dat u geen problemen ondervindt bij het ademen door uw neus als u een masker draagt, kunt een neusmasker of intranasaalmasker gebruiken.

Als u door uw mond ademt (soms ‘mondademen genoemd’), kunt u een volgelaatsmasker proberen of een kinband dragen om te zorgen dat uw mond gesloten blijft tijdens het slapen.

Mondlekkage komt voor als u met uw mond open slaapt en er lucht uit uw mond ‘lekt’ tijdens de therapie.

De mond wordt tijdens de slaap ofwel uit gewoonte geopend, of omdat uw neus verstopt is. Mondlekkage kan zeer oncomfortabel zijn en een droge mond veroorzaken. (Het veroorzaakt ook veel geluid; als u er niet wakker van wordt, kan het wel uw partner wakker maken).

Als het soms gebeurt kunt u het mogelijk verhelpen door een kinband te dragen om uw mond gesloten te houden, of door een luchtbevochtiger te gebruiken om te voorkomen dat uw neus geblokkeerd raakt.

Als er veel mondlekkage is, heeft u wellicht een volgelaatsmasker nodig, die zowel uw neus als uw mond bedekt. Op deze wijze ontsnapt er zelfs geen lucht als u door uw mond ademt tijdens het slapen.

Het doel van het goed passend maken van het masker is een volledige afdichting (zo dat er geen lucht lekt), zonder in te boeten op comfort.

Als er lucht uit uw masker lekt (maskerlekkage) of uit uw mond lekt (mondlekkage), werkt de therapie niet optimaal.

De beste manier om een goede afdichting te krijgen is door het masker passend te maken voordat u de slang aansluit of uw apparaat inschakelt. Het opzetten van het masker met de luchtdruk ingeschakeld kan het kussen al vervormen waardoor er “lekkage” kan ontstaan.

De vervorming in het kussen kan heel klein zijn en moeilijk te voelen, waardoor de meeste mensen reageren door het masker te strak aan te trekken om een goede afdichting te krijgen, wat zeer oncomfortabel kan zijn. Het te strak aantrekken van het masker kan ook lekkage veroorzaken en moet daarom vermeden worden.

Zodra het masker correct op uw gezicht zit, kunt u de luchtstroom inschakelen. Het is wellicht nodig om kleine aanpassingen te doen als het apparaat is ingeschakeld om te zorgen voor een goede afdichting.

Het is normaal dat het in het begin enige tijd kost om het masker goed op te zetten. U kunt een spiegel gebruiken of iemand vragen om te controleren of het kussen goed zit.

Het niet goed passen veroorzaakt veel van de problemen die mensen ondervinden bij het gebruik van de maskers. Ieder soort masker heeft een specifieke volgorde van handelingen om het passend te maken en het is dus het beste om de stappen te volgen die beschreven worden in de gebruikershandleiding of in de video’s worden getoond .

Hoe meer u kunt wennen aan het masker, hoe beter. Oefen met het opzetten, afzetten en loskoppelen van het masker en de slang overdag, zodat u vertrouwen heeft dat u het ‘s nachts ook probleemloos kan.

Verwacht niet dat u vanaf de eerste keer al het masker perfect passend krijgt. Het kost tijd om het gevoel in de vingers te krijgen, en al doende vindt u een manier om het voor u goed passend te maken.

En vergeet niet dat wanneer u moeite heeft bij het passend maken van uw masker uw zorgverlener of leverancier er is om u te helpen.

Neem ook contact op als u moeite heeft een goede afdichting te krijgen; u heeft misschien het verkeerde masker of de verkeerde maat.

Het doel is om te zorgen dat het masker comfortabel zit – niet te los en niet te strak.  

Het is moeilijk een goede afdichting en een comfortabele pasvorm te krijgen als het masker de verkeerde maat heeft. 

Als u problemen hebt met uw masker, raadpleeg dan de gebruikershandleiding om te controleren of u het correct passend hebt gemaakt. Controleer ook op vervormingen. 

 Wanneer het masker nog steeds lucht blijft lekken (vooral rond de brug van de neus bij een neus- of volgelaatsmasker), kan het de moeite waard zijn om een andere maat te proberen. 

Neem niet automatisch aan dat u een groter masker nodig heeft omdat u een man bent of dat een klein masker nodig heeft omdat u een vrouw bent. De maat van het masker hangt namelijk af van specifieke afmetingen van uw gezicht. 

Als het lijkt alsof uw masker soms eeen suizend geluid maakt, is het waarschijnlijk dat u een lek hebt. De best passende maskers kunnen nog steeds kleine lekkages hebben, maar over het algemeen moet er nergens behalve bij de ventilatieopening niet meer dan minimale lekkage zijn.  U kunt kleine lekkages verminderen door te oefenen met het passend maken.

Als u vaak wakker wordt met een rode huid of striemen op uw huid, kunt u proberen het masker bij te stellen zodat er een goede afdichting is met minder druk op uw gezicht. 

Als dat niet werkt, zijn hier nog enkele andere tips die u kunt proberen: 

 • Controleer of u de juiste maat heeft. 
 • Sommige maskers kunnen geleverd worden met zachte wikkels voor de hoofdbandjes als extra bescherming tegen striemen. 
 •  Gebruik Geckopads om een zachte laag aan te brengen tussen het kussen en uw huid. 
 •  Als u een neusmasker of intranasaalmasker gebruikt, wissel dan het dragen van het neusmasker (dat uw neus bedekt) af met het intranasaalmasker (dat bij de ingang van uw neusgaten zit). Dit kan de druk verlichten op verschillende delen van uw gezicht. 
 • Als u een volgelaatsmasker gebruikt, probeer dan het AirTouch-traagschuimkussen 

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor tips en oplossingen om problemen met striemen in het gezicht te voorkomen. Als u alles geprobeerd heeft en nog steeds rode striemen op uw gezicht heeft, neem dan contact op met uw zorgverlener of apparatuurleverancier. 

Het is belangrijk uw masker schoon te maken volgens de instructies in de gebruikershandleiding, zodat u het beste uit uw apparatuur haalt, en daarmee uiteindelijk ook uit uw therapie.

Sommige mensen hebben de neiging trouw te blijven aan hun oude producten in plaats van de nieuwere producten te proberen.

Als u zich hierin herkent, mist u misschien belangrijke verbeteringen van uw therapie.  Bij ResMed zetten we ons in om onze producten continu te verbeteren en deze te voorzien van  comfortfuncties om de behandeling te verbeteren.

Ontdek waar en hoe u uw masker kunt schoonmaken en vervangen.

‘Trekweerstand’ treedt op als de slang aan uw masker trekt en de afdichting vermindert waardoor lekkage veroorzaakt wordt. 

Als u niet in de gaten heeft dat dit gebeurt, kan het zijn dat u het masker strakker trekt om de verkeerde redenen en daardoor meer lekkage veroorzaakt. 

Veel maskers zijn ontworpen om een bepaald niveau aan trekweerstand aan te kunnen. Trek zacht aan de slang als het apparaat aan staat om te ontdekken hoe trekweerstand voelt. 

Draai een beetje in bed om te zien of de slang u genoeg ruimte geeft om te bewegen en hoeveel slang u eigenlijk nodig heeft. Bij de meeste maskers zitten langere slangen als u deze nodig heeft.

Referentie:

 1. ResMed external 14-day clinical study of 23 ResMed patients, conducted between 30/05/2018 – 22/06/2018. Data on file; ID A4387859.