Aan de behandeling wennen | ResMed

Aan de behandeling wennen

Hoe lang duurt het om aan het gebruik van therapieapparatuur te wennen? Sommigen passen zich snel aan. Anderen kunnen meer tijd nodig hebben. Hoe dan ook, er is geen reden tot zorgen, bekijk hier de suggesties die het proces makkelijker kunnen maken.

Bij het leren om de therapie te gebruiken, is het belangrijk om goede gewoonten op te bouwen, positief te blijven en te oefenen. Het is ook de moeite waard om op comfort te focussen. Hier zijn enkele technieken die u goed op weg kunnen helpen.

Tegen de luchtstroom in ademen

PAP-therapie gebruikt luchtstroom om uw luchtwegen open te houden. Dit is waarschijnlijk een nieuw gevoel voor u, maar het is iets waar u met oefenen aan kunt wennen. Begin door te proberen uw ademhaling te ontspannen: adem zoals u normaal zou doen als u wakker bent. Oefen dan met ademen door uw apparaat overdag te gebruiken, bijvoorbeeld als u aan het ontspannen bent of televisie kijkt. Onthoudt dat uw lichaam automatisch tegen de luchtstroom in uitademt als u slaapt.

Als u geoefend hebt en u vindt het nog steeds moeilijk om tegen de luchtstroom in te ademen, praat dan met uw zorgverlener. Die kan het volgende aanraden:

  • ResMed-apparaat met AutoRamp-functie: laat u rustig wennen aan de therapie door met een lage begindruk langzaam op te bouwen tot de volledige therapiedruk. AutoRamp kan ingesteld worden om laag te blijven totdat u in slaap valt, wat een uitkomst kan zijn als u moeite hebt met slapen tijdens de therapie.
  • ResMed-apparaat met SmartStart™-functie: met SmartStart hoeft u niet op de startknop te drukken. In plaats daarvan begint de therapie zodra u uw masker opzet en inademt, wat helpt bij het wennen aan de therapie en het ademen met uw masker op.
  • ResMed-apparaat met EPR™ (Expiratory Pressure Relief)-functie: EPR vermindert de druk enigszins als u uitademt, waardoor ademen soepeler en natuurlijker voelt.
  • ResMed AutoSet™-apparaat: het AutoSet-algoritme past automatisch de druk aan die u ontvangt tijdens de nacht, hierdoor neemt de druk alleen toe als u het nodig heeft.

Het begrijpen van apparaatlawaai

Als uw apparaat lawaaierig is, is het mogelijk dat sommige onderdelen niet goed aangesloten zijn. Dat kan resulteren in luchtlekkage en dat kan lawaai veroorzaken. Hier komt het lawaai/lek vandaan: het apparaat, de bevochtiger, slang of masker.

Controleer of alles goed is aangesloten en luister of het geluid verandert. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw masker en/of apparaat voor installatie- en instellingsinstructies.

Wanneer om hulp te vragen

Als u een goede maskerafdichting hebt en uw PAP-therapie consistent gebruikt, moet u zich beter gaan voelen in uw dagelijkse leven. Neem contact op met uw zorgverlener voor controle als:

  • uw slaapapneusymptomen blijven aanhouden
  • u zich slechter voelt dan toen u de therapie begon
  • u het moeilijk vindt uit te ademen tegen de luchtstroom
  • u voelt dat de therapie gewoon niet werkt.

Hulpmiddelen en tips om u op het juiste spoor te houden.

Haal het meeste uit uw CPAP-therapie. Van comfort en reiniging tot probleemoplossing en praktijkverhalen, deze gids richt zich op het opbouwen van positieve CPAP-gewoonten.

Download uw ebook

Het volgen van uw slaaptherapievoortgang met de myAir online webapplicatie. Dit is mogelijk bij ieder Resmed Air10-apparaat.

Meer informatie

Lees onze CPAP-reistips als u reist met slaapapneu. Ontdek hoe u veilig kunt reizen met uw CPAP-apparaat en ook onderweg kunt genieten van een goede nachtrust.

Meer informatie