Wanneer moet ik mijn CPAP-masker vervangen? | ResMed Nederland

Wanneer moet ik mijn CPAP-masker vervangen?

Om een goede kwaliteit therapie en een comfortabele ervaring te garanderen, is het belangrijk om het masker en de onderdelen regelmatig te vervangen. We hebben hieronder antwoorden op enkele veelgestelde vragen gegeven. De gebruikersgids voor uw masker bevat ook informatie over vervanging.

Top 3 redenen om uw CPAP-masker regelmatig te vervangen

Langer slapen

CPAP-gebruikers die regelmatig hun accessoires vernieuwen genieten gemiddeld van een 24% toename in het aantal uren dat ze elke nacht kunnen slapen tijdens hun therapie.

Beter slapen en beter voelen2

De meerderheid van CPAP-gebruikers die regelmatig hun apparatuur vernieuwen zeggen dat ze beter slapen en een positievere levenshouding hebben2.

Haal het meeste uit uw CPAP-therapie

CPAP-gebruikers die regelmatig hun apparatuur vernieuwen hebben twee keer zoveel kans om de therapie te blijven volgen en hun slaapapneubehandeling op lange termijn voort te zetten1.

Waarom en hoe vaak moet ik een nieuw CPAP-masker kussen vervangen?

Zoals ieder kledingstuk of accessoire, verslijt ook het masker kussen na verloop van tijd. Een oud masker heeft meer kans op lekkage en een oude hoofdband kan minder elastisch worden, waardoor deze te strak wordt aangetrokken en oncomfortabel gaat zitten. Het gebruiken van masker in goede staat kan u helpen bij een comfortabele, effectieve therapie.

De levensduur van een masker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe vaak u uw masker draagt, uw huidtype (droog, vet, etc.) en hoe vaak u het schoonmaakt.

cpap-masker-kussen-vervangen-resmed

Hoe weet ik wanneer het tijd voor vervanging is?

Als enig onderdeel van het systeem tekenen van slijtage vertoont (breuken, haarscheuren, verkleuring, scheuren, schade aan het kussen, etc.), moet u het component verwijderen en vervangen.

Als u een volgelaatsmasker draagt en bemerkt dat het ventiel beschadigd, verdraaid of gescheurd is, moet u de elleboog vervangen. Het masker moet niet gebruikt worden als het ventiel beschadigd is omdat de veiligheidsfunctie dan niet werkt.

Omdat het maskervervangingsschema uniek voor u is, bevelen we sterk aan de gebruikershandleiding te raadplegen voor gedetailleerde informatie.

Over het algemeen is het tijd uw masker of een van de onderdelen te vervangen als:

  • u de bandjes vaak strakker moet aantrekken,
  • het masker stijf voelt in plaats van zacht en verend,
  • u voelt dat de therapie minder effectief is dan normaal,
  • het maskerkussen glad is, ook nadat het is schoongemaakt,
  • het maskerkussen verkleurd is,
  • het maskerkussen en frame teken van slijtage, stijfheid, barsten of scheuren vertoont.

Kan ik vervangende componentonderdelen kopen?

Ja. Alle maskeronderdelen zoals kussens of hoofdband, maar ook hele maskers van ResMed, kunnen besteld worden. In sommige gevallen worden deze onderdelen of maskers vergoed door uw zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgleverancier.

 

Eenvoudige stappen voor een betere PAP-ervaring

Wenst u dat PAP-therapie gemakkelijker of comfortabeler was? Heeft u vragen over het schoonmaken en onderhouden van uw apparatuur? Ons gratis ebook staat vol ideeën en advies om u te helpen genieten van een comfortabelere PAP-ervaring.

Haal het meeste uit uw CPAP-therapie
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-cover
Hoe kunt u uw behandeling comfortabeler maken?
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-a
Uw PAP-apparatuur onderhouden
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-b

Referenties:

  1. Benjafield A et al.,“Impact of a mask resupply program on therapy compliance: a retrospective analysis”, SLEEP, Volume 41, Abstract Supplement, 2018
  2. ResMed external clinical study of 400 PAP patients, conducted between 16/10/2017 – 27/10/2017, 2017 data on file; ID C278965.