Alles over slaapapneu

Als u obstructief slaapapneu heeft, bent u zeker niet de enige. Volgens het meest recente wetenschappelijke onderzoek1 hebben meer dan 936 miljoen mensen wereldwijd er mee te maken. Dit opmerkelijke cijfer, gepubliceerd in het meest vooraanstaande blad over ademhalingsgezondheid ter wereld, is 10 keer groter dan de schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie van 100 miljoen uit 2007.

"Meer dan 85% van de slaapapneupatiënten is niet gediagnosticeerd”

Volgens Carlos M. Nunez, M.D., de mede-auteur en Chief Medical Officer van ResMed: 

“Dit vergroot het risico op ongelukken onderweg of op de werkplek en kan bijdragen aan significante gezondheidsproblemen, zoals hypertensie, hart- en vaatziekte of zelfs verminderde glucosecontroleproblemen bij diabetische patiënten. We weten wat het risico is en kennen nu de omvang van het probleem. Het aanpakken begint met het testen van patiënten waarvan het bekend is dat ze een hoog risico lopen.” 

Waarom blijft obstructief slaapapneu vaak ongediagnosticeerd?

Sleep apnoea treatment overview

moe voelen-obstructieve-slaapapneu

Met 80% van alle mensen met obstructief slaapapneu zijn er miljoenen mensen die momenteel ongediagnosticeerd leven². Ze stoppen ‘s nachts herhaaldelijk met ademen gedurende minimaal 10 seconden en schrikken wakker om stikken te voorkomen. Daarna herhaalt de cyclus zich weer. Deze onderbrekingen in de slaap veroorzaken chronisch slaaptekort, maar de meeste mensen kunnen zich niet herinneren dat ze wakker zijn geworden. In plaats daarvan nemen ze aan dat ze moe zijn omdat ze stress hebben of ouder worden. Of ze worden verkeerd gediagnosticeerd met slapeloosheid, migraine, chronische vermoeidheid of andere aandoeningen.

Referenties:

  1. Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(19)30198-5/fulltext.
  2. Young T, Evans L, Finn L, Patta M. Estimation of the clinically diagnosed proportion of sleep apnoea syndrome in middle-aged men and women. Sleep 1997; 20: 705-706.