Alles over slaapapneu | Symptomen, Risico's en Behandeling | ResMed NL

Alles over slaapapneu

Als u obstructief slaapapneu heeft, bent u zeker niet de enige. Volgens het meest recente wetenschappelijke onderzoek1 hebben meer dan 936 miljoen mensen wereldwijd er mee te maken. Dit opmerkelijke cijfer, gepubliceerd in het meest vooraanstaande blad over ademhalingsgezondheid ter wereld, is 10 keer groter dan de schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie van 100 miljoen uit 2007.

"Meer dan 85% van de slaapapneupatiënten is niet gediagnosticeerd”

Volgens Carlos M. Nunez, M.D., de mede-auteur en Chief Medical Officer van ResMed: 

“Dit vergroot het risico op ongelukken onderweg of op de werkplek en kan bijdragen aan significante gezondheidsproblemen, zoals hypertensie, hart- en vaatziekte of zelfs verminderde glucosecontroleproblemen bij diabetische patiënten. We weten wat het risico is en kennen nu de omvang van het probleem. Het aanpakken begint met het testen van patiënten waarvan het bekend is dat ze een hoog risico lopen.” 

Slaapapneu is een veelvoorkomende aandoening waarbij u stopt met ademen terwijl u slaapt. Maar wie krijgt slaapapneu en waarom?

Een eenvoudige slaapevaluatie kan u op weg helpen naar een betere slaap en meer energie overdag. Doe onze gratis online evaluatie en ontdek of uw slaapproblemen mogelijks symptomen zijn van onbehandelde slaapapneu.

Slaapapneu kan een aantal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ontdek waarom het belangrijk is slaapapneu te behandelen, dit kan uw gezondheid en kwaliteit van leven beschermen.

Als u denkt risico te lopen op slaapapneu, laat u testen. En als u gediagnosticeerd bent met slaapapneu, maakt u zich dan geen zorgen: behandeling is goed mogelijk en kan de kwaliteit van uw leven significant verbeteren.

Slaapapneu is goed te behandelen. Maar wat komt er kijken bij de behandeling? Hoe werkt CPAP? Wat zijn de alternatieven? We leggen de feiten uit, zodat u van uw therapie een succes kunt maken en van een goede nachtrust kan genieten.

Effectieve behandeling van slaapapneu kan levensveranderend zijn. Bekijk onze video’s van patiënten die de voordelen van CPAP-therapie uitleggen.

Waarom blijft obstructief slaapapneu vaak ongediagnosticeerd?

Sleep apnoea treatment overview

moe voelen-obstructieve-slaapapneu

Met 80% van alle mensen met obstructief slaapapneu zijn er miljoenen mensen die momenteel ongediagnosticeerd leven². Ze stoppen ‘s nachts herhaaldelijk met ademen gedurende minimaal 10 seconden en schrikken wakker om stikken te voorkomen. Daarna herhaalt de cyclus zich weer. Deze onderbrekingen in de slaap veroorzaken chronisch slaaptekort, maar de meeste mensen kunnen zich niet herinneren dat ze wakker zijn geworden. In plaats daarvan nemen ze aan dat ze moe zijn omdat ze stress hebben of ouder worden. Of ze worden verkeerd gediagnosticeerd met slapeloosheid, migraine, chronische vermoeidheid of andere aandoeningen.

Referenties:

  1. Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(19)30198-5/fulltext.
  2. Young T, Evans L, Finn L, Patta M. Estimation of the clinically diagnosed proportion of sleep apnoea syndrome in middle-aged men and women. Sleep 1997; 20: 705-706.