Hoe en wanneer moet ik mijn bevochtiger schoonmaken? | ResMed NL

Hoe en wanneer moet ik mijn bevochtiger schoonmaken?

Regelmatig onderhoud en schoonmaken houdt de bevochtiger in goede staat en zorgt voor een prettigere therapie. Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het schoonmaken van bevochtigers.

Hoe vaak moet ik de waterbak van mijn apparaat schoonmaken?

De gebruikershandleiding van onze bevochtiger bevat instructies over het schoonmaken van uw specifieke type apparaat en componenten.

Over het algemeen moet u de waterbak iedere dag wassen in warm water met een mild schoonmaakmiddel. Spoel daarna met schoon water en laat de bak drogen, buiten het bereik van direct zonlicht. U dient de waterbak iedere maand te inspecteren op slijtage en defecten. Vervang de waterbak als er een component gebarsten, troebel of beschadigd is.

De volgende middelen moeten vermeden worden om de bevochtiger schoon te maken omdat deze oplossingen schade kunnen veroorzaken en de levensduur van het product verkorten.

  • Bleek en oplossingen gebaseerd op chloor, alcohol of ammoniak
  • Hydraterende, antibacteriële of op glycerine-gebaseerde zeep
  • Waterontharders en niet-goedgekeurde ontkalkingsmiddelen
clean-humidair-humidifier-cpap-machine-resmed

Tips: hoe moet ik de bevochtiger schoonmaken? 

Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw apparaat voor gedetailleerde instructies over het schoonmaken van de bevochtiger. Voor uw gemak vindt u hier de schoonmaakinstructies voor de verwarmde bevochtiger van ResMed:

Iedere week

Was de bevochtiger en luchtslangen in warm water met een mild schoonmaakmiddel.

Grondig spoelen met schoon water en later drogen buiten bereik van direct zonlicht.

Neem de buitenkant van het apparaat af met een droge doek.

 

Let op: De losgemaakte deksel, plaat en basis kunnen eventueel ook in een vaatwasmachine gewassen worden op een fijnwasprogramma voor glas (alleen in de bovenste tray). Als u hierna nog resten wit poeder in de waterbak aantreft, kunt u deze schoonmaken met een oplossing van één deel schoonmaakazijn op 10 delen water.

Hoe vaak moet ik mijn ClimateLine of SlimLine slangen vervangen? Hoe moet ik ze schoonmaken?

Raadpleeg de gebruikershandleiding van de slang voor gedetailleerde instructies over het schoonmaken. In het algemeen moet u de luchtslang elke dag verwijderen door aan de handgreep van de rubberen aansluiting van het apparaat te trekken. Hang de slang op een schone, droge plek tot het volgende gebruik.

Let op:

  • Hang de slang niet in direct zonlicht, omdat deze hierdoor na verloop van tijd verhard en uiteindelijk gaat barsten.
  • De luchtslang kan niet in een wasmachine of vaatwasmachine worden gewassen.

Iedere week dient u de luchtslang van uw apparaat en masker te verwijderen door aan de rubberen aansluitingen van het apparaat en het masker te trekken te trekken, om deze daarna te wassen in warm water met een mild schoonmaakmiddel. Spoel de slang goed uit en laat deze drogen buiten bereik van direct zonlicht of hitte. Sluit de luchtslang weer aan op de luchtuitlaat en masker als u uw apparaat gebruikt.

Als u meer vragen heeft over het schoonmaken van de bevochtiger en/of accessoires, neem dan contact op met uw zorgverlener of apparaatleverancier.

clean-climateline-air-tubing-resmed

Eenvoudige stappen voor een betere PAP-ervaring

Wenst u dat PAP-therapie gemakkelijker of comfortabeler was? Heeft u vragen over het schoonmaken en onderhouden van uw apparatuur? Ons gratis ebook staat vol ideeën en advies om u te helpen genieten van een comfortabelere PAP-ervaring.

Haal het meeste uit uw CPAP-therapie
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-cover
Hoe kunt u uw behandeling comfortabeler maken?
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-a
Uw PAP-apparatuur onderhouden
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-b

Vind de juiste oplossing

Een schoon CPAP-masker gaat langer mee en biedt een betere afdichting. Het biedt u ook een prettigere, comfortabele therapie.

Bekijken

Om een goede kwaliteit therapie en comfort te garanderen, is het belangrijk om het masker en de onderdelen regelmatig te vervangen.

Bekijken

Het vervangen van de apparatuur van uw ResMed CPAP-APAP- of Bi-level-oplossing is eenvoudig en helpt bij het leveren van een effectieve slaapapneubehandeling.

Bekijken