Hoe en wanneer moet ik mijn CPAP-masker schoonmaken?

Een schoon CPAP-masker gaat langer mee en biedt een betere afdichting. Het biedt u ook een prettigere, comfortabele therapie. De gebruikershandleiding van uw masker bevat de volledige schoonmaakinstructies, maar hieronder geven we ook antwoord op enkele veelgestelde vragen. We hopen dat u er iets aan heeft!

Hoe vaak een masker en hoofdband schoonmaken?

U moet het masker elke dag, of na ieder gebruik schoonmaken. En de hoofdband iedere week. U moet het masker en hoofdband met de hand wassen, door zacht te schrobben met warm water (ongeveer 30°C) met een mild schoonmaakmiddel. Alle componenten goed afspoelen onder stomend water, en laten drogen in de lucht buiten bereik van direct zonlicht. Raadpleeg ook de gebruikershandleiding.

Tips: hoe moet ik het masker schoonmaken?

In de gebruikershandleiding van uw masker staan gedetailleerde instructies over hoe u het masker schoon moet maken. De volgende schoonmaakinstructies zijn van toepassing op de meeste maskers:

Elke dag

Haal het masker uit elkaar (raadpleeg de gebruikershandleiding van uw masker als u instructies nodig heeft). Als u een intranasaalmasker gebruikt, moet u de kussens losmaken van het frame.

De afzonderlijke maskeronderdelen moeten grondig worden geweekt en met de hand worden gewassen, (Uitgezonderd de hoofdband en de zachte hoezen) door zacht te schrobben met warm water (ongeveer 30°C) met een mild schoonmaakmiddel. Om de maskerafdichting optimaal te houden moet eventueel achtergebleven huidvet, na gebruik van het kussen, verwijderd worden. Dit is niet van toepassing op de AirTouch F20.

Gebruik een zachte borstel om de ventilatieopeningen en de roterende onderdelen op uw masker, zoals de slangaansluiting, schoon te maken.

Of na ieder gebruik


Inspecteer ieder component en, indien vereist herhaal het wassen tot het zichtbaar schoon is.

Alle componenten moet goed worden afgespoeld met schoon water en laten drogen in de lucht, buiten bereik van direct zonlicht.

Zet het masker weer in elkaar als alle componenten, waaronder de ventilatieopeningen, droog zijn (raadpleeg de gebruikershandleiding als u instructies nodig heeft).

Iedere week

 

Was de hoofdband met de hand, inclusief de zachte hoezen, als deze onderdeel van uw masker uitmaken.

Goed afspoelen en knijp de hoofdband goed uit om overtollig water te verwijderen. En laat in de lucht drogen, buiten bereik van direct zonlicht.

 

Let op! De hoofdband kan gewassen worden zonder los te halen van het frame en de kleuring kan uitlopen tijdens de eerste keer wassen. Als er een component vies blijft na het schoonmaken, of als u zichtbare gebreken constateert bij een systeemcomponent (barsten, verkleuring, scheuren, etc.), moet u dat onderdeel vervangen.

U kunt ook schoonmaakdoekjes voor CPAP-maskers gebruiken, welke vooral handig zijn als u onderweg bent. Deze doekjes van 100% katoen zijn een snelle, eenvoudige en gemakkelijke manier om uw masker schoon te maken.

Kan ik vervangende componentonderdelen kopen?

Ja. Alle maskeronderdelen zoals kussens of hoofdband, maar ook hele maskers van ResMed, kunnen besteld worden. In sommige gevallen worden deze onderdelen of maskers vergoed door uw zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgleverancier.