Hoe en wanneer moet ik mijn CPAP-masker schoonmaken? | ResMed Nederland

Hoe en wanneer moet ik mijn CPAP-masker schoonmaken?

Een schoon CPAP-masker gaat langer mee en biedt een betere afdichting. Het biedt u ook een prettige en comfortabele therapie. De gebruikershandleiding van uw masker bevat de volledige schoonmaakinstructies, maar hieronder geven we ook antwoord op enkele veelgestelde vragen. We hopen dat u er iets aan heeft!

Hoe vaak een masker en hoofdband schoonmaken?

U moet uw masker en hoofdband met de hand wassen door ze voorzichtig af te wrijven in warm water (ongeveer 30°C) met een mild afwasmiddel. Alle onderdelen moeten goed worden afgespoeld met water van drinkwaterkwaliteit en uit direct zonlicht aan de lucht drogen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw masker of de sectie hieronder voor meer gedetailleerde instructies.

(Video in het Engels)

Tips: hoe moet ik het masker schoonmaken?

In de gebruikershandleiding van uw masker staan gedetailleerde instructies over hoe u het masker schoon moet maken. De volgende schoonmaakinstructies zijn van toepassing op de meeste maskers:

Elke dag of na ieder gebruik

Iedere week

Let op! De hoofdband kan gewassen worden zonder los te halen van het frame en de kleuring kan uitlopen tijdens de eerste keer wassen. Als er een component vies blijft na het schoonmaken, of als u zichtbare gebreken constateert bij een systeemcomponent (barsten, verkleuring, scheuren, etc.), moet u dat onderdeel vervangen.

U kunt ook schoonmaakdoekjes voor CPAP-maskers gebruiken, welke vooral handig zijn als u onderweg bent. Deze doekjes van 100% katoen zijn een snelle, eenvoudige en gemakkelijke manier om uw masker schoon te maken.

Kan ik vervangende componentonderdelen kopen?

Ja. Alle maskeronderdelen zoals kussens of hoofdband, maar ook hele maskers van ResMed, kunnen besteld worden. In sommige gevallen worden deze onderdelen of maskers vergoed door uw zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgleverancier.

Eenvoudige stappen voor een betere PAP-ervaring

Wenst u dat PAP-therapie gemakkelijker of comfortabeler was? Heeft u vragen over het schoonmaken en onderhouden van uw apparatuur? Ons gratis ebook staat vol ideeën en advies om u te helpen genieten van een comfortabelere PAP-ervaring.

Haal het meeste uit uw CPAP-therapie
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-cover
Hoe kunt u uw behandeling comfortabeler maken?
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-a
Uw PAP-apparatuur onderhouden
ResMed-ebook-4-tijdens-CPAP-therapie-voorbeeld-b