Testen & diagnose van slaapapneu | ResMed Nederland

Slaapapneutesten en diagnose

“Met de juiste diagnose en behandelingsaanpak kunnen de meeste slaapstoornissen eenvoudig behandeld worden,” zegt Dr. Wesley E. Fleming van het Orange Country Slaapcentrum.

Aan de slag: Hoe wordt op slaapapneu getest?

Stap 1

Als u problemen hebt met slapen, snurken of u vermoedt dat u slaapapneu of een ademhalingsaandoening hebt, is het belangrijk deze symptomen serieus te nemen en de volgende stappen te nemen:

Herken uw symptomen
Doe een online slaapevaluatie: dit is een eenvoudige manier om na te gaan of uw symptomen waarschijnlijk worden veroorzaakt door obstructieve slaapapneu.

Bespreek met u dokter hoe u een slaapapneutest kunt doen
Een test tijdens een overnachting in een slaaplaboratorium of ziekenhuis (ook wel bekend als een polysomnografie of PSG) of een thuisslaaptest (TST).

Het begrijpen van uw klinische slaaptestopties

Stap 2

Als u zich zorgen maakt of u wellicht slaapapneu heeft, ga dan naar uw dokter en bespreek de symptomen. U dokter zal een slaaptest voorschrijven als er een vermoeden bestaat dat u slaapapneu of een andere slaapgerelateerde stoornis hebt. Met de juiste diagnose krijgt u de juiste behandeling en zal uw gezondheid verbeteren.

  • Slaaptesten in laboratorium

In een slaapcentrum of ziekenhuis zal klinisch personeel sensoren plaatsen op uw lichaam om uw slaap te monitoren. Het kan zijn dat het personeel u, met uw toestemming, tijdens uw slaaponderzoek filmt om meer inzicht in uw slaapgedrag te krijgen. Hiermee kunnen ongewone bewegingen in uw slaap (zoals slaapwandelen of praten tijdens de slaap) en nachtelijke epilepsie aanvallen beoordeeld worden. Tijdens dit soort onderzoeken moet u een nacht in het slaapcentrum of ziekenhuis doorbrengen, dus het is een goed idee om alles mee te nemen dat u nodig heeft voor uw normale slaaproutine, zoals pyjama en toilet benodigdheden.

  • Thuisslaaptesten

Een thuisslaaptest (TST) lijkt op de test in een slaapcentrum of ziekenhuis, maar dan met het comfort en gemak dat u thuis heeft. Voor een slaaptest thuis zal een slaapclinicus u laten zien hoe de sensoren aangebracht moeten worden en hoe het opnameapparaat tijdens het slapen gebruikt moet worden.
De nacht waarop uw thuisslaaptest gepland staat, volgt u uw normale avondroutine, bereidt u zich voor op slapen, bevestigt u alles zoals getoond is en start u de opname. ‘S morgens verwijdert u alles zoals u eerder getoond is en brengt u het opnameapparaat naar het slaapcentrum of het ziekenhuis terug.

Hoe erg is mijn slaapapneu?

Milde slaapapneu
- als u 5 tot 15 onderbrekingen in het ademhalen per uur slapen ervaart.

Matige slaapapneu
- als u 15 tot 30 onderbrekingen in het ademhalen per uur slapen ervaart.

Ernstige slaapapneu
- als u >30 onderbrekingen in het ademhalen per uur slapen ervaart.

Wat gebeurt er als u een diagnose krijgt?

Als blijkt dat u gediagnosticeerd bent met slaapapneu is het belangrijkste u geen zorgen te maken: slaapapneu is zeer goed te behandelen. Uw dokter zal mogelijk CPAP-therapie voorschrijven om te zorgen dat u een goede nachtrust krijgt. Als uw slaapapneu mild of matig is, krijgt u wellicht een mandibulair repositieapparaat (MRA) voorgeschreven, zoals het Narval CC-apparaat. U kunt ook aangemoedigd worden om uw levensstijl aan te passen, zoals afvallen of het verminderen van alcoholconsumptie.

Als geconcludeerd wordt dat u geen slaapapneu heeft, maar u blijft last hebben van slecht slapen of apneusymptomen, raadpleeg dan uw dokter. Bekijk onze tips over gezonde slaapgewoontes.

 

Veelvoorkomende medische termen die u kunt tegenkomen bij het slaaptesten of in uw testresultaten

    • Apneu: Dit is wanneer u stopt met ademen tijdens uw slaap. Bij obstructief slaapapneu is de hele luchtweg geblokkeerd, waardoor er geen lucht en dus geen zuurstof in de longen kan komen.
    • Hypopneu: Een vermindering van de luchtstroom met 30% of meer geassocieerd met een zelfde vermindering in de beweging van uw borstkas en buik, naast een daling van minstens 3% (4% volgens Medicare-richtlijnen) of meer in zuurstofgehalte in het bloed.¹
    • Apnue-Hypopneu Index (AHI): Meet het aantal gevallen van apneu en hypopneu die voorkomen per uur slaap en wordt gebruikt om de ernst van de slaapapneu te berekenen. Bij volwassen betekent 5 tot 15 gevallen milde apneu, 15 tot 30 gevallen betekent matige slaapapneu en meer dan 30 gevallen betekent ernstige slaapapneu².
    • Thuisslaaptest: Een eenvoudige manier om te screenen op slaapstoornissen zoals slaapapneu in het comfort van uw eigen slaapkamer. Een thuisslaaptest kan gebruikt worden als een alternatief voor een PSG-onderzoek in het slaapcentrum of ziekenhuis.
    • Polysomnografisch slaaponderzoek (PSG): Een gedetailleerde slaapanalyse die het zuurstofniveau in het bloed, hartslag, hersengolven, oogbeweging, etc. meet. PSG slaaponderzoeken worden meestal uitgevoerd in een slaaplaboratorium en gebruiken technieken zoals EEG, EMG en EOG (zie hieronder).
    • Electroencephalogram (EEG): Een opname van de elektrische verschillen in of tussen verschillende hersengebieden. Hersengolven veranderen significant tijdens verschillende fases van de slaap. Door het meten van hersengolven kunnen slaapexperts uw slaappatronen begrijpen en een onderbroken slaap vaststellen.
    • Electromyogram (EMG): Een opname van elektrische activiteit van het musculaire (ook wel spier-)systeem. Musculaire activiteit en spanning zijn meestal verschillend tussen de verschillende slaapfases. Een EMG wordt gebruikt om de kwaliteit en kwantiteit van uw slaap te begrijpen en kan ook gebruikt worden om een periodieke stoornis in de ledenmatenbeweging te diagnosticeren.
    • Electrooculogram (EOG): een opname van elektrische activiteit in het oog. Een EOG volgt de oogpositie- en beweging tijdens de slaap. Onvrijwillige oogbewegingen kunnen significant veranderen tussen de slaapfases zodat een EOG kan meten hoeveel tijd een persoon in de verschillende fases doorbrengt.
    • Respiratory disturbance index (RDI): Meet het aantal ademhalingsinterupties per uur slaap. Het omvat de AHI maar ook Respiratory Event Related Arousals (RERA’s). RERA’s zijn slaaponderbrekingen die niet aan de criteria voldoen om als apneu of hypopneu³ geclassificeerd te worden.

Helpt de behandeling?

Het behandelen van uw slaapapneu helpt u beter te slapen en helpt bij het verbeteren van uw energieniveau en algehele gezondheid.4 Voordat u het weet, voelt u zich weer elke dag op uw best!

Nick deelt zijn verhaal hoe de slaapapneubehandeling zijn leven veranderd heeft en waarom het belangrijk is uw gezondheid in eigen hand te houden.

terry-cpap-patiënt-getuigenis

Referenties:

  1. Berry, R.B., et al., Rules for scoring respiratory events in sleep: update of the 2007 AASM Manual for the Scoring of Sleep and Associated Events. Deliberations of the Sleep Apnea Definitions Task Force of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med, 2012. 8(5): p. 597-619.
  2. Osman, A.M., et al., Obstructive sleep apnea: current perspectives. Nat Sci Sleep, 2018. 10: p. 21-34.
  3. Iber, C., Ancoli-Israel, S., Chesson, A., and Quan, S.F. for the American Academy of Sleep Medicine, The AASM Scoring Manual for Scoring of Sleep and Associated Events: Rules, Terminology and Specifications. American Academy of Sleep Medicine, 2007. 1st Ed (Westchester, Illinois).
  1. Campos-Rodriguez, F., et al., Continuous Positive Airway Pressure Improves Quality of Life in Women with Obstructive Sleep Apnea. A Randomized Controlled Trial. Am J Respir Crit Care Med, 2016. 194(10): p. 1286-1294.